About

_MG_7196-kl

OVER PIEN

 

Een schilderij, dat is een strategie, een beleving, verbinding.

Kunst is het proces van iets gewoons om te vormen in iets bijzonders. Iets met symbolische waarde. Een verhaal, een emotie.

Een kunstenaar weet vaak niet wat de uitkomst van zijn werk zal zijn, maar begint niet zomaar te schilderen. In het creatieve brein groeit een inspirerende strategie die ontstaat lang voordat de verfborstel het doek raakt en verder evolueert naarmate het werk vordert.

Schilderen is een eenzame bezigheid. Kunstwerken delen creëert dan ook verbinding met anderen en voedt de oneindige inspiratie die eigen is aan kunstenaars. Schilderen is communiceren, een gedeeld gedachteproces, een blik in de diepte en voeling met het nu.

Pien zoekt voor elk werk opnieuw naar het potentieel van haar verbeelding.

Schilder zijn is een hard vak onder de subjectieve ogen die je beoordelen bij elke streep verf die je op het doek zet. Een echte kunstenaar legt dat naast zich neer en houdt vast aan zijn authenticiteit. Pien geeft oprecht vorm aan haar innerlijke verbeelding en geeft zichzelf bloot, letterlijk en figuurlijk. In veel van haar werken pronken naakte vrouwen met ontblote boezem op een kwetsbare, maar krachtige manier. Haar zelfportret, telkens anders, maar zo echt en zo Pien.

Pien zoekt in elk werk opnieuw de grenzen op. Van wat kan, wat mag, wat zij wil. Steeds op zoek naar een nieuw avontuur, een nieuwe uitdaging. Ze waagt zich zoveel ze kan op het onbewandelde pad, haar nieuwsgierigheid achterna. Als einzelgänger en pionier, op zoek naar verbinding. Doordacht en zelfzeker, maar zich afvragend waar haar intuïtie haar zal brengen. Op weg naar een wereld waar haar onderbewustzijn de hoofdrol speelt.

“Hoe meer ik geef, hoe echter en diepgaander de verbinding.”

De schilderijen van Pien zijn als het ware verbeelde dromen. Met betekenis, soms heel duidelijk, maar meestal vaag en ver weg. Een uiting van haar innerlijke wereld, van hoe ze zich voelt. Zo is het, en niet anders.

Schilderen is een metier, kunstenaar zijn een roeping.

Pien maakt gebruik van acrylverf voor de grotere vlakken, en olieverf om de details uit te werken. Ze houdt van de kleurenintensiteit van de verschillende acrylkleuren en verkiest dan ook zuivere kleuren uit de tube. Olieverf daarentegen mengt ze altijd.

Experimenteren met verschillende technieken en methoden typeren Pien. Haar werken bestaan niet altijd enkel uit verf op doek, maar bevatten soms ook elementen in papier, aquarel, krijt, stof, draad, foto’s of andere materialen. Hiermee versterkt Pien een bepaald effect op doek. Toch blijft ze steeds trouw aan de toonwaarden van de verschillende kleuren om diepte te creëren in haar werk.

Het uiteindelijke schilderij hangt af van haar emoties en intuïtie. Die sturen haar handen in een nog onbekende richting en toch exact naar waar Pien het wil.

Pien is autodidact en dompelt zichzelf onder in nieuwe technieken en invloeden. Puur technisch kan iedereen leren schilderen. Maar kunstenaar zijn, dat is een roeping.

Nathalie Pien is Kunstenaar in hart en nieren.

Pien werd op 30 september 1972 geboren in Dendermonde. Ze studeerde publiciteit en plastische kunsten aan de Academie voor Schone Kunsten in Aalst. Later verdiepte ze zich in beeldhouwen en steenkappen bij het beeldhouwerscollectief Loods 13 in Gent, onder leiding van Walter De Buck. Pien was eerst actief als beeldhouwster en nam deel aan tal van tentoonstellingen. Nu creëert ze eigen werk, gepersonaliseerde schilderijen voor bedrijven en particulieren, en illustraties.

 

 

Pien door de ogen van kunstliefhebbers

“Als kunstenares is Nathalie zeer polyvalent. Ze maakt gretig gebruik van verschillende technieken en kleuren waardoor ze toch wel een heel eigen identiteit als kunstenares heeft ontwikkeld. Haar werken weerspiegelen de dagelijkse prikkels die ze ervaart. Met de keuze van de gebruikte kleuren accentueert ze de perceptie van deze prikkels en wil ze bepaalde emoties benadrukken. Persoonlijk vind ik dat ze er een feministische toets aan geeft door naakte vrouwen als protagonisten te laten fungeren. Ook in de werken die ze als opdracht maakt, kan ze perfect het universum of het idealisme van de opdrachtgever afbeelden. Ik ben fan van het eerste uur.”

Olivier Clymans,

Logistiek Medewerker Sint-Blasius ziekenhuis te Dendermonde

 

 

“Ik heb nooit echt begrepen hoe mensen ontroerd kunnen raken bij het zien van een schilderij, tot het mij zelf overkwam. Tranen van herkenning, van een oud gevoel, een bevestiging van mijn pad, waar ik naartoe wil en moet. Mijn schilderij van Nathalie Pien is een stille, immer aanwezige, krachtige bondgenoot in mijn hoogst persoonlijk verhaal.”

An Sprimont,

Zaakvoerder BtoBsales & Millenial Academy

 

 

“Hoe Nathalie Pien doet wat ze belooft… Ik leerde Nathalie Pien een aantal jaren geleden kennen. Deze dame heeft me weten te betoveren door haar kennis en passie waarmee ze over haar kunstwerken spreekt! De lijn tussen psychologische bevatting van haar opdrachtgever(s) en de transpositie van deze analyse naar een schilderij dat de persoonlijkheid, stijl en karakter van de opdrachtgever belichaamt, is dun en kronkelig, maar wordt door Nathalie moeiteloos gevolgd. Een kunstwerk van de hand van Nathalie Pien heeft een eigen stijl, zelfs al neemt ze verschillende stijlen tot zich als een echte meester. Zo zag ik haar al in opdracht een impressionistisch schilderij maken. We zijn zelfs samen naar het Musée d’Orsay in Parijs gegaan om de techniek en penseelstreek van dichtbij te kunnen observeren. Toch geeft ze haar eigen touche aan al haar werken, waardoor ze weet te charmeren en vooral haar opdrachtgevers het resultaat kan geven dat beloofd werd.”

Karen Van Rengen,

General Manager at BMG Media & YOU Outdoor
 

“Haar werk is heel uitgebreid. Ze weet ook nooit op voorhand wat ze precies gaat schilderen. Terwijl ze aan het werk bezig is komt ze dat pas te weten in die wilde fantasieën van haar. Persoonlijk houd ik van bijna al haar schilderijen. Naast vrolijke werken, heeft ze ook boze en verdrietige werken in haar portfolio, waardoor elke kunstliefhebber zijn gading vindt in haar aanbod. Het meest interessante aan haar zijn de gepersonaliseerde schilderijen, waarin ze de smaak en verwachtingen van de opdrachtgever integreert, zonder haar eigen waarden los te laten. Nathalie Pien geeft mensen het schilderij waar ze al hun hele leven van droomden zonder dat ze het zelf wisten. Ik moet toegeven, het is ook wel eens wat anders, een kunstenares in huis hebben. Ik ben zo trots op mijn mama.”

Io De Cock,

Dochter van Pien

 

“Wat heeft me ertoe gebracht een gepersonaliseerd werk van Nathalie Pien op een zeer prominente plaats in mijn living te hangen in plaats van een reproductie van een gekend, bejubeld en artistiek correct werk? Mijn gepersonaliseerd schilderij vertelt een mooi, kleurrijk, vrouwelijk, persoonlijk en veelzijdig verhaal over mezelf, en blijft voor mij elke dag opnieuw een kleine verwondering en bevestiging dat geluk/identiteit/het leven zoals ik het zie in één beeld kan worden gevat. Nathalie beheerst meerdere stijlen die naargelang de wensen van de klant worden uitgewerkt maar volgens haar eigen typische en kenmerkende wijze: met oog voor detail, kleur, elegantie, gevoeligheid, schoonheid…”

Lieve Ghysbrecht

Zaakvoerder ANG Advocaten